‘Onder moeders rok’? Onthullend ontwerp

Afstudeeropdracht Perk Interieuropleidingen: inrichting maken voor winkel in veganistische kleding en schoenen in het Nachtegaalcomplex te Eindhoven. Voor deze opdracht heb ik de doelgroep onderzocht en mijn bron van inspiratie zijn de verhalen achter de veganistische producten en het Nachtegaalcomplex geworden: deze twee verhalen samen zijn gecombineerd in een actueel en niets verhullend ontwerp, waarbij eerlijk en transparant gekeken wordt naar de herkomst van producten en gebouw.

De uitwerking
De ruimte is lang en smal, daarom is gekozen voor schuine patronen. Het via het achterraam binnenvallende daglicht benadrukt de transparantie van de winkel. De kledingrekken vormen een patroon van hergebruikte leidingen. In de paskamers, uitgevoerd als grote hoepelrokken, kunnen klanten zich ‘ onder moeders rok’  verkleden. Deze rokken zijn op te halen door een katrol. De schoenen worden gepresenteerd op kolommen van bamboeparket – hetzelfde materiaal als voor de vloer wordt gebruikt.

Bij de achterdeur is een ruimte gecreƫerd voor het personeel. De nieuwe muur is bekleed met moderne wandpanelen van bamboepulp, waarmee wordt angegeven dat deze ruimte nieuw is en niet tot de historie van het gebouw behoort. De overige muren worden wit gestuukt en de balken blijven zichtbaar.